Panik Atak
Panik Atak Nedir?
Panik atak, gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmadığında şiddetli fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku olayıdır. Meydana geldiğinde kontrolü kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi, hatta öleceğinizi düşünebilirsiniz.
Birçok insan yaşamları boyunca sadece bir veya iki kez panik atak geçirir ve sorun, belki de stresli bir durum sona erdiğinde ortadan kalkar. Ancak, tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarınızın olması, sürekli başka bir atak korkusuyla uzun süreler boyunca yaşamanız, panik bozukluğu adı verilen bir durumunuzun belirtisi olabilir.
Panik atakların kendisi hayati tehlike oluşturmasa da korkutucu olabilir ve yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Panik bozukluğu belirtileri genellikle gençliğin sonlarında veya erken yetişkinlik döneminde başlar. Panik ataklar ilk başta aniden ve uyarı vermeden gelebilir, ancak zamanla genellikle belirli durumlar tarafından tetiklenirler.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak bir çok belirtiyi beraberinde getirebileceği gibi en çok rastlanılan belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Yaklaşan tehlike hissi,
Kontrolü kaybetme veya ölüm korkusu,
Kalp atış hızında artış,
Terleme,
Boğazınızda nefes darlığı veya sıkışma,
Titreme,
Sıcak basmaları,
Mide bulantısı,
Karın krampları,
Göğüs ve baş ağrısı,
Baş dönmesi veya baygınlık,
Uyuşma veya karıncalanma hissi,
Gerçeklikten kopma hissi
Risk Faktörleri Nelerdir?
Ailede panik atak veya panik bozukluk öyküsü,
Sevilen birinin ölümü veya ciddi hastalığı gibi büyük yaşam stresi,
Cinsel saldırı veya ciddi bir kaza gibi travmatik bir olay,
Boşanma veya bir bebeğin eklenmesi gibi hayatınızdaki büyük değişiklikler,
Sigara veya aşırı kafein alımı,
Çocuklukta fiziksel veya cinsel istismar öyküsü.
Kaynakça:
Mayo Clinic . (2018). Mayo Clinic : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021